2013 m. kovo 22 d., penktadienis

Pasiruošimas savanorystei PORTUGALIJOJE (I)

Projektas "Change the World" vyks trimis etapais. Pirmiausia balandžio - gegužės mėnesiais jaunimas iš Jaunuolių dienos centro (JDC) vyks dvejoms savaitėms savanoriauti į Portugaliją. Birželio mėnesį jaunimas iš Ispanijos atvažiuos pas mus ir savanoriaus taip pat dvi savaites. Trečiasis etapas - savanorystė rugsėjo - spalio mėnesiais Ispanijoje. Ten taip pat vyks jaunimas iš JDC.

Kaskart savanorystę atliks keturi protinę negalią turintys jaunuoliai. Tačiau jie bus nevieni. Visą laikotarpį kartu bus lydintys asmenys, kurie padės jiems ne tik susikalbėti, bet ir susiplanuoti laisvalaikį, apsipirkti ir pan.
Bet kokį darbą norint atlikti kokybiškai, jam reikia ruoštis. Tad kai tik buvo patvirtinta paraiška, pradėjome pasiruošimo etapą. Pirmiausia su projektu reikėjo supažindinti tėvus. Pristačius projektą ir paklausus, ar jų vaikas gali būti savanoriu, neišgirdome nei vieno neigiamo atsakymo. Taip suformavome galutinę savanorių sąrašą, kuris (labai tikimės) nebesikeis.

Taigi pirmiausia JDC jaunuolių laukia savanorystė Portugalijoje. Jai ruošiasi keturi JDC jaunuoliai - Nerijus, Justa, Daugvydas ir Gintarė.

Per pirmąjį susirinkimą būsimi savanoriai įsivertino savo stipriąsias ir silpnąsias puses buityje, atliekant tam tikras užduotis, leidžiant laisvalaikį ir pan. Įsivertinus kiekvienam savo gebėjimus, radom kryptį, kuria bus dirbama norint kuo geriau pasiruošti savanorystei. Pavyzdžiui, jei kam nors sunku rytais keltis iš lovos, kol tėvai jo ar jos nepažadina penkis kartus, tai dabar jaunuolis stengiasi išlipti iš lovos vos po antro pažadinimo. Arba jei jaunuolis niekada nesitepdavo sumuštinio pats, nes kas nors už jį tai padarydavo, tai dabar jis yra skatinamas ne tik sau susitepti sumuštinį, bet ir tėvams. Nebėra kur trauktis, nes visos pusės yra su tokiu planu supažindintos - tėvai, patys jaunuoliai ir darbuotojai, kurie bus lydintys asmenys savanoriavimo metu.

Kaip pristatyti save kitoje šalyje? Ką apie save reiktų pasakyti per pirmąjį susitikimą savanoriavimo metu? Kokį būdą pasirinkti norint kuo geriau save reprezentuoti? Tai kitas pasiruošimo žingsnis. Būsimi savanoriai ne tik rinko nuotraukas apie save, bet kai kurie net patys sukūrė prezentaciją anglų kalba.
Justa pristato savo pomėgius
 Susitikimai su būsimais savanoriais vyksta beveik tris kartus per savaitę. Šiuo metu mokinamės pristatyti ne tik save, bet ir savo šalį. Didelis iššūkis yra kalbėti drąsiai ir garsiai, bet pokytis nuo pirmo susitikimo iki dabar yra labai matomas. Iki savanoriavimo pražios Portugalijoje liko dar penkios savaitės, tad laiko pasiruošti dar turime.
O iki tol, dar bus išankstinis planavimo vizitas, į kurį vyks Justa su lydinčiu asmeniu. Šio vizito metu jos aptars ne tik savanoriavimo veiklą, bet ir susipažins su gyvenamąja vieta, aplinka. Tai ypatingai svarbu vysktant su protinę negalią turinčiais jaunuoliais, nes kuo mažiau bus netikėtumų, o tuo pačiu ir streso, tuo sklandžiau vyks savanorystė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą